Astăzi începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

sf.apostoli-petru-si-pavel

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 29 iunie pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, doi stalpi ai bisericii noastre.

In Biserica Ortodoxa Romana, anul acesta, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe luni, 27 iunie 2016, si tine pana la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa, Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel are o durata variabila de la an la an, in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Dat fiind rolul major pe care l-au avut acesti Sfinti Apostoli ai Mantuitorului in raspandirea crestinismului, Biserica a randuit ca praznuirea lor sa fie pregatita printr-o perioada de post, adica printr-o primenire atat trupeasca, cat si duhovniceasca a crestinilor.

Aceasta perioada ne ofera prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au facut-o pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos. Postul presupune abstinenta, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmultim fapta cea buna, sa ne gandim si la suferintele aproapelui, iar Biserica sa inmulteasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si al celorlalti Apostoli ai Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Durata si modul de postire

Inceputul Postului Sfintilor Apostoli este in functie de data Sfintelor Pasti. Incepe intotdeauna luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor. Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Romane, Postul Sfintilor Apostoli poate varia intre 28 de zile, atunci cand Pastele cade pe 4 aprilie, pana in situatia in care poate fi desfiintat, atunci cand Pastele este praznuit dupa data de 1 mai. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956 cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai, iar Sfantul Sinod a hotarat ca postul sa se tina in cele trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (sarbatoarea cazand inaintea Duminicii Tuturor Sfintilor, in seara careia se lasa sec de obicei). Aceeasi situatie a fost si in 1983 (Invierea Domnului – la 8 mai), cand postul a fost numai de doua zile (27-28 iunie).

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este un post usor. In fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste, vin si ulei. Invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare arata ca luni, miercuri si vineri se mananca legume fara ulei, marti si joi aceleasi cu untdelemn si vin. Dezlegarea la peste se da si luni, marti si joi daca atunci cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar, iar cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Și in caz de hramul bisericii se da dezlegare la peste. Daca insusi praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

Pe intreaga durata a acestui Post, ca si in cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunti, pentru ca perioada de postire nu este compatibila cu bucuria si petrecerile care insotesc de regula nuntile.

Prin tinerea acestui post se cinstesc si darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime, de aceea in vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Articol relatat de portalul basilica.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.