Au fost descoperite moaștele Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos

sf_gavriil_georgianul

Pe 22 februarie 2014, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, moaștele Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos au fost descoperite și mutate din curtea Mănăstirii Samtravo (mănăstirea de maici cu hramul Schimbarea la Față a Domnului), în Catedrala Svetitskhoveli (Mtskheta, Georgia).

Mii de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Samtravo pentru a asista la descoperirea sfintelor moaște și pentru a se închina Sfântului Gavriil, în curtea mănăstirii fiind permisă doar intrarea persoanelor autorizate. De asemenea la mormântul sfântului a fost interzis accesul mass-media.
În mijlocul zilei, într-un mod foarte organizat și cu ajutorul soldaților, moaștele sfântului au fost purtate în procesiune până la Catedrala Svetitskhoveli, unde au fost așezate spre închinare. Patriarhul Georgiei, însoțit de membrii Sfântului Sinod s-a închinat deja la moaștele Sfântului Gavriil, ce sunt așezate într-o raclă de lemn.
Pe drumul de la Mănăstirea Samtravo până la Catedrala Svetitskhoveli, sfintele moaște au fost înconjurate de un cordon format din soldați. Racla cu sfintele moaște a fost purtată de tinerii din „Mișcarea Davitianni”.
Pe 24 februarie, sfintele moaște ale Sfântului Gavriil au fost mutate în Catedrala Sfânta Treime din Tibilisi, unde au fost așezate spre închinare timp de o săptămână, conform informațiilor oferite de Biroul de presă al Bisericii Ortodoxe Georgiene.
sursa http://www.doxologia.ro
Arhimandritul Gavriil (Urgebadze) a fost canonizat la data de 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, fiind trecut în Aghiologhionul Bisericii Ortodoxe din Georgia cu numele: „Sfântului Gavriil Mărturisitorul, cel Nebun pentru Hristos” şi având ca dată de prăznuire 2 noiembrie.
Sfântul Gavriil (cu numele de botez Goderdzi V. Urgebadze) s-a născut pe 26 august 1929 în Tbilisi. În anul 1955 Goderdzi a primit schima monahală, luând numele de Gavriil. La 1 mai 1965, părintele Gavriil a fost arestat de KGB pentru „activități anti-sovietice”. În închisoare a suportat torturile prelungite la care a fost supus. În ultimii ani ai vieții sale, Arhimandritul Gavriil a devenit o persoană foarte respectată și iubită în Georgia, fiind vizitat zilnic de credincioși din toată țara. Foarte mulţi dintre ei s-au vindecat ca urmare a rugăciunilor lui. Stareţul Gavriil a adormit în Domnul pe 2 noiembrie 1995 şi a fost înmormântat (înfășurat într-o pânză și așezat pe o scândură) în curtea Mănăstirii Samtravo. La mormântul cuviosului s-au săvârșit multe vindecări miraculoase.

Sursa: ortodoxia.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.