Studiati Sfanta Scriptura!

Crestinii primelor veacuri iubeau mult cercetarea Sfintelor Scripturi, pe cand noi, preotii duhovnici de astazi, suntem foarte multumiti daca reusim sa smulgem chiar si o promisiune comoda de la cei care se spovedesc, ca vor cugeta la patru-cinci versete pe zi. Este o rusine pentru noi crestinii ortodocsi sa nu cercetam Sfanta Scriptura, in timp ce ereticii o stiu pe dinafara. Asa vom castiga mantuirea si vom birui pe diavol? Astfel ne vom razboi cu patimile, noi cei adormiti?

sabiaIn 1960 eram diacon la Mitropolia din Tesalonic si am mers la o librarie religioasa ca sa iau o carte. Inauntru l-am intalnit pe parintele Leonida, predicatorul de atunci al Sfintei Mitropolii. N-au trecut nici doua minute si a intrat o batranica, in jur de 75 de ani. A dat buna ziua, a luat o binecuvantare de la parintele Leonida si a cerut o Biblie. Parintele leonida a intrabat-o:

– Stii sa citesti , maicuta?

-Nu, a raspuns batrana.

– O cumperi ca s-o faci cadou copiilor sau vreunui nepot?

-Nu, nu! a raspuns batrana.

-Atunci ce faci cu ea daca nu stii sa citesti? O pui la icoana?

-Nu, nu.

-Atunci?

-Parinte, o iau ca dimineata si seara sa stau inaintea icoanei lui Hristos cu candela aprinsa, s-a deschid la inceput si sa-i zic Domnului: ”Hristoase al meu, eu nu stiu carte, insa toate cate sunt scrise pe pagina aceasta sa mi le pui intai in inima (si a aratat locul inimii), apoi in minte (si a aratat fruntea) si sa ma luminezi sa spun cele scrise, intai copiilor si nepotilor mei, iar dupa aceea tuturor celor care inseteaza dupa cuvantul Tau.”

Putin timp am ramas fara glas, de uimire. Apoi, parintele Leonida a binecuvantat acel suflet fericit si i-a daruit un Nou Testament.

Personal, am primit o lectie si cred ca acest suflet sfintit va judeca pe multi dintre noi, clerici si laici, pentru nepasarea si indiferenta pe care o aratam fata de studiul Sfintei Scripturi, ignorand porunca Domnului care ne spune: ”la legea Lui va cugeta ziua si noaptea” (Ps 1,2), ”…Cercetati Scripturile, caci acelea marturisesc despre Mine” (Ioan 5, 39).

Fragment din cartea ”Explicarea dumnezeiestii Liturghii” – protopresbiter Stefanos Anagnostopoulos.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.