Capcanele satanei și semnele

Diavolii+din+biserica_41932

Capcanele satanei sunt teatrele, hipodromurile, toate pacatele, deosebirea zilelor in bune si rele, proorocirile, ghicitorile si semnele. Si care, intreaba, care sunt semnele?

De multe ori se intampla ca iesind cineva din casa, sa-i iasa in cale un om insemnat, fie ca are doar un ochi, fie ca e schiop, si crede ca e semn rau.

Aceasta este inselatoria diavolului. O zi nu devine rea daca te intalnesti cu un neputincios, ci daca traiesti in pacate.

de un singur lucru sa te pazesti cand iesi din casa, sa nu te intalneasca pacatul, pentru ca pacatul ne trage in jos si fara el nici diavolul nu ne poate vatama cu nimic. Ce spui? Vezi un om neputincios si cugeti ca e semn rau, dar nu vezi deloc cursa pe care ti-o intinde vicleanul, facandu-te sa intri in razboi cu cineva care nu ti-a gresit cu nimic si sa fii dusman fratelui tau fara pricina.

Cand Dumnezeu ne-a poruncit si pe vrajmasi sa-i iubim, tu te intorci cu sila de la unul care nu ti-a gresit cu nimic si caruia nu-i poti afla nici o vina? Nu intelegi cat de mare e batjocora, nu vezi cata este rusinea, sau mai bine zis, nu vezi cat de mare este primejdia?

Sa mai spun ceva si mai vrednic de ras? Mi se face rusine, dar ma voi stradui, totusi, s-o spun pentru mantuirea voastra.

Daca ne iese in cale, se spune, o fecioara, asta inseamna ca ziua va fi pierduta. Dar daca ne intalnim cu i desfranata, inseamna ca ziua ne e priincioasa si ca ne va aduna castig mult. V-ati acoperit fata si v-ati lovit fruntea? V-ati uitat in jos? N-o faceti acum, cand vorbim despre ele, faceti-o cand le vedeti.

Vezi cum diavolul si-a impletit si aici plasa ca sa ne prinda, ca sa ne intoarcem de la cea inteleapta si cuminte si s-o iubim pe desfranata.

Auzindu-l satana pe Hristos spunand ”Oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui …” (Matei 5,28), vazandu-i apoi pe multi biruind desfranarea si voind sa-i intoarca iarasi la pacat in alt chip, se foloseste de aceasta superstitie ca sa-i faca sa le priveasca cu multumire pe femeile desfrante.

Ce sa mai spunem de cei care zic descantece si-si pun talismane sau isi leaga la cap si la picioare monede de bronz de pe vremea lui Alexandru Macedon? Acestea ne sunt nadejdiile, ca dupa cruce si dupa moartea Stapanului nostru sa ne asteptam mantuirea de la chipul unui imparat grec?

Inca n-ai aflat cate a facut pentru noi Crucea lui Hristos? A desfiintat moartea, a stins pacatul, a facut zadarnica iadul si pe diavol l-a facut neputincios. Nu este Hristos vrednic sa credem ca ne poate tamadui trupul? Cand a inviat toata omenirea, nu ai incredere ca te poate tamadui si pe tine? De ce aparare crezi ca vei avea parte in ziua judecatii, spune-mi?

Porti nu numai talismane, dar teduci si la descantatori si aduci in casa tot felul de babe baute si nebune.

Nu ti se face rusine si nu rosesti, dupa atata invatatura, sa te aduni cu unele ca ele? Partea cea mai inspaimantatoare a inselaciunii este ca, sfatuindu-te si cerandu-ti noi sa te indepartezi de ele, crezand ca te aperi, zici: ”Femeia asta nu face decat sa spuna descantece si este crestina, pentru ca nu rosteste altceva decat numele lui Dumnezeu”. Uite, pentru asta o urasc in primul rand si ma intorc cu scarba de la ea, fiindca se foloseste de numele lui Dumnezeu ca sa-L huleasca . Spunand ca e crestina face ce fac si idolatrii.

Dar demonii insisi rosteau numele lui Dumnezeu, si erau demoni; desi spuneau despre Hristos: ”…Te stim cine esti:Sfantul lui Dumnezeu” (Marcu 1,24), Domnul i-a certat si i-a izgonit.

Va rog dar, sa ramaneti curati si neatinsi de inselaciune si cuvantul meu sa-l aveti drept toiag (…) Odata cu cuvintele acestea sa-ti inchini fruntea si ai sa vezi ca nu numai omul care ti-a iesit in cale, dar nici diavolul insusi nu te va putea vatama, vazandu-te pretutinde-ni aparat de aceste arme…

Sfantul Ioan Gura de Aur

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.