Colindul care a zguduit comunitatea evreiasca din Romania

Colind jidov Cluj

Grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan” a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite.

Mai jos aveti versurile si colindul in format video, care au zguduit comunitatea evreiasca din Romania:

„A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, el spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.

httpv://youtu.be/XWTeAkn9hnM

loading...

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

 1. Ela spune:

  Am ramas socata sa vad cata ignoranta exista ! Domnul Tiberiu Groza pare un distins intelectual, dar de o ignoranta vecina cu…nu continui, pentru dumnealui valoros inseamna doar numarul de premii, nu mesajul pe care il transmit „tarafurile valoroase”. Cum e posibil ca intr-o colinda sa existe blesteme? Chiar asa de limitati sunt cei care scriu versurile sau sunt de-a dreptul rauvoitori? Sa nu uitam nici o clipa ca DOMNUL IISUS HRISTOS a fost evreu, mama Sa, MARIA ,a fost evreica, Iosif, evreu, pastorii – evrei ! Ma intreb daca unul dintre cei care au cantat acest „colind”,(nu as putea multumi pentru asa ceva , cum a facut reportera) stiu ceva despre originea DOMNULUI IISUS sau isi dau seama ce aberatii au cantat, iar daca stiu, cum pot sa fac asa ceva? Ce fel de crestini sunteti? RUSINE!

  • Cristi spune:

   Este un colind arhaic traditional stimata doamna Ela. Si nu ,cei care au compus versurile nu erau rauvoitori, erau doar oameni din popor.

   • elisays spune:

    D-na Ela sa raspunda…!Haideti d-na Ela si toti cei ca d-voastra, nu mai comentati nimic, nu mai spune-ti nimic dupa aceste dovezi filmate…Lasam la o parte celelalte dovezi din cei …2000 de ani!

  • loredan spune:

   Si dumneata cred ca esti tot jidova nu-i asa?

 2. Ioan spune:

  Catapeteasma Templului a fost rupta in doua, asa si semintia lui Israel s-a impartit in evrei care l-au urmat pe Domnul Iisus Hristos si evreii care l-au rastignit dupa. Aceste adevar e de 2000 de ani si era si acum 100 de ani si acum 20 de ani si acum 1 an ….. deodata nu mai e adevarat…. astazi … pentru unii. Fiecare evreu sa se puna in locul pe care si-l alege. Si fiecare crestin sa marturiseasca Adevarul dupa puterea credintei lui. AMIN

 3. Andrei Rînea spune:

  Nici un om nu ar trebui sa fie socotit bun mort. Nici chiar tiganii.

  Doar ca mi se pare deplasat ca daca zice unul sau altul ca persecutia comunistilor nu a existat sau mai bine eram azi sub comunism (care a ucis de cateva ori mai multe ori decat au fost evrei ucisi) nu pateste nimic iar unul care zice ceva de evrei sa fie cercetat penal, si asta nu in Israel ci in Romania.

  Nu vreau sa fie incurajat cu nimic antisemitismul. Vreau insa sa fie condamnat comunismul de zece ori mai rau decat antisemitismul.

 4. Andrei spune:

  Indiferent cate rele ar fi facut un neam, chiar si un neam ce a primit fagaduintele Lui Dumnezeu, totusi Dumnezeu are multa rabdare si dragoste si ii asteapta sa vina la pocainta.
  In VT este scris ca evreii IL vor plange pe Hristos. Sf. Ap. Pavel spune ca evreii au cazut din credinta pentru ca sa fie posibila mantuirea noastra care eram in paganism atunci.
  Sa nu ne ingamfam ca suntem crestini si urmam Adevarului, unii Sfinti au spus ca si noi putem cadea si crestinismul sa fie luat de la noi.
  Daca evreii sunt in necredinta este problema lor, treaba noastra este sa fim pilde vii de credinta si ei vazand credinta si viata noastra sa IL preamareasca pe Dumnezeu si sa-L marturiseasca pe Iisus Hristos ca Domn si Mantuitor, Mesia cel intrupat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.