De ce mor de foame copiii din Africa?

copii-saraci-din-africa

„Pentru că dacă l-am învinovăți pe Dumnezeu de toate relele din lume și ar fi în fișa postului Lui să le repare și să nu rămână dator cu nimic eu unul L-aș concedia pentru slabe rezultate în muncă. Daca asta e tot ce poate face o ființă suprema eu nu sunt deloc impresionat, dimpotriva L-aș acuza de neglijență în serviciu, abuz în funcție și incompetență.

E suficient să vezi ca 6 milioane de copii mor anual de foame și boli în Africa, bebeluși arși de vii în maternități (precum cazul Giulești), sărăcie, boli, incendii, cutremure, dezastre etc. Vă readuc aminte: 6 milioane de copii mor anual de foame și boli în Africa. Oamenilor acelora cum le achită datoria pe care o are față de ei?”

Așa este, milioane de oameni mor anual de foame în Africa și în lume, dar în același timp gândește-te câtă mâncare aruncăm noi oamenii din frigider, gândește-te câtă lăcomie avem noi… cum mâncăm de 4-5 ori pe zi…

Gândește-te cum noi cei din lumea „bună” avem un coș zilnic de hrană cu mult mai mare și mai scump decât cei din Africa.

Adu-ți aminte cum prima noastră grijă, a occidentalilor, este să trăim în comfort și multă desfătare, căutând mereu salarii bănoase, case mari, mașini luxoase, excursii în străinătate, viață socială de weekend, haine mereu noi și la modă, mofturi gastronomice făcute în fiecare zi, hobiuri scumpe și multe altele…

Cine din Europa se gândește la săracii Africii?

Ce stat din Europa a renunțat la marele pot de la loteria lor națională, care este de obicei de ordinul sutelor de milioane de euro, ca să-l doneze copiilor din Africa?

Îl acuzăm pe Dumnezeu că stă cu mâinile în sân și îi lasă să moară de foame pe acei copii… dar noi suntem primii vinovați, noi occidentalii egoiști care am uitat de Dumnezeu, care ne încărcăm burțile pe gură ca niște tunuri.

Câte haine nu aruncă Europa la coș?

Câte automobile nu topește la fier vechi anual Europa, deși au între 10 și 20 de ani vechime? Mașini care ar fi putut fi folosite fără probleme. Câte automobile noi produce Europa anual, deși piața este supra-saturată de mașini?

Cât produce Europa pentru desfătarea și egoismul propriilor cetățeni, fără să se gândească la muritorii de foame ai lumii?

Noi… suntem marii ipocriți.

Săracii de la colțul străzii din orașul tău și al meu, mor de foame din cauza mea și a ta. Când vom avea conștiința asta, atunci nu vor mai exista săraci.

Câți miliardari ai Europei stau cu banii în conturi gândidu-se în ce fonduri să-i mai investească?

De ce Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii care învârt anual miliarde și miliarde de euro, nu oferă ajutor țărilor sărace din Africa, dezinteresat, fără să aștepte nimic în schimb? De ce există așa de mulți bani pentru proiecte culturale, dar pentru într-ajutorarea fraților noștri în foamete nu sunt niciodată destui?

Un euro pe an dacă ar da fiecare cetățean al Europei s-ar strânge 830 de milioane de euro, care pot fi investiți în Africa pentru a le da celor săraci pâine și apă curată. Dacă noi cetățenii Europei am da măcar dobânda anuală la depozitele din banii pe care-i avem în bănci, și tot ar însemna un lucru extraordinar.

Lista modalitățile de a renunța măcar la 10% din comfortul vieții occidentale e lungă, iar ajutoarele care s-ar strânge în acest fel ar fi foarte mari. Nu a zis nimeni să ridicăm țările din Afica la nivelul de trai al celor din Europa, ci măcar să le dăm alimente de bază și obiecte de igienă.

Problema nu este la Dumnezeu, ci problema este la mine. Așa cum într-o familie pot trăi soții și un copil, iar peste câțiva ani se mai nasc încă 4-5 copii, și toți au ce mânca, la fel și în marea familie a lumii noastre, dacă am împărți ceea ce avem, ar avea toți ce mânca.

„Dați-le voi să mănânce!” (Matei 14, 16) zice Mântuitorul Hristos în Evanghelia Sa. Da! Să le dăm noi de mâncare celor săraci, și apoi când toți vom împărți pâinea noastră cu cel de lângă noi și grâul se va fi terminat, atunci să strigăm la Dumnezeu: „Doamne, murim de foame, ai uitat oare de noi!”

Răspunsul lui Dumnezeu pentru tine la întrebarea: “De ce mor de foame milioane de oameni anualîn Africa?” este răspunsul pe care L-a dat bogatului din Evanghelie, care văzând câte grâne a adunat și ne mai având loc să le depoziteze, a stricat hambarele făcându-le mai mari, zicându-și sieși că de acum are destul ca să se desfăteze. Atunci Dumnezeu i-a zis: „Nebune, în noaptea aceasta am să-ți iau sufletul!”

Acest „Nebune!” descrie nebunia celui care strigă către tatăl său, că frații lui mor de foame, iar el are cămările pline de mâncare.

De ce vin necazurile peste noi oamenii? De ce vin asupra noastră bolile, incendiile, catostrofele naturale, accidentele, etc.? Din același motiv pentru care Dumnezeu a pus stop vieții bogatului. Pentru că nu ne mai săturăm de trăit doar pentru noi și cauzăm așa de multă suferință celor din jur, care stau și așteaptă un mic ajutor de la noi. Hoția și lăcomia noastră e glasul din suferințele săracilor care strigă permanent către Dumnezeu.

„Cum să-ți pun sub ochi suferințele săracului, ca să înțelegi din ce suspine îți aduni tu comorile?” zice Sfantul Vasile cel Mare.

Cât să ne mai îngăduie, Dumnezeu? Ne omorâm copii prin avorturi pentru că ne speriem că nu avem ce le da de mâncare. Frate cu frate și soră cu soră se ceartă de la bani și averi. Oamenii se calcă în picioare pentru slavă lumească și putere, indiferent care le vor fi victimele.

Vin necazurile asupra lumii, după ce ani de zile Dumnezeu ne-a îngăduit în răutatea noastră.

De ce vin? Ca să nu ne credem stăpâni pe acest pământ. Să nu uităm că Domnul este Creatorul nostru și Judecătorul tuturor, și El conduce lumea, și nu mai marii ei, așa cum ne înșelăm adesea.

Dacă bogații nu scot banii din buzunar de bună voie pentru a-i ajuta pe cei săraci, după ani de zile în care Dumnezeu i-a răbdat prin iubire, îi va pedepsi tot din iubire, iar banii din conturi îi vor pierde în afaceri, îi vor da medicilor atunci când se îmbolnăvesc, îi vor scoate din conturi… fără să-și dorească

Prin urmare concluzia este următoarea: săracii mor de foame pentru că noi oamenii nu le dăm de mâncare și nu-i ajutăm, iar necazurile vin asupra lumii pentru că doar prin suferință oamenii se trezesc la realitate și ies din egoism.

Pământurile rodesc anual îndestul pentru toți, hamberele sunt mereu pline… dar lăcomia noastră duce la foametea altora.

Claudiu Balan © OrtodoxiaTinerilor.ro

loading...

16 răspunsuri

 1. Florin spune:

  Si totusi, copiii aia se nasc acolo (care se nasc si nu mor la nastere) si dupa o scurta vreme, mor. Oare de ce? Evident ca raportul medico-legal arata ca mor de malnutritie, deshidratare, etc. Dar daca Dumnezeu e omnipotent si omniprezent… de ce ii condamna la moarte?
  Faptul ca eu am bani, am ce sa mananc, cu ce sa ma imbrac si nu-i ajut cu nimic nu ma face criminal. Pe El in schimb il face nepasator, ignorant. De ce nu ma pedepseste pe mine ca nu-i ajut?
  Exista un singur raspuns: Doua maini muncind fac mai mult decat 1000 de maini care se roaga!

  • Danca spune:

   Sfantul Apostol Pavel zice ,, Rugati-va neincetat„, asadar si cand doua maini muncesc, rugaciunea inimii face lucrul sa fie spre binecuvantarea lui … simplu zicand ,,Doamne miluieste„!

 2. adi spune:

  lucrez in africa,nigeria, de peste 8 ani si pot spune ca vad lucrurile diferit.cel mai important lucru care lipseste pe continentul african si nu numai,este educatia.un popor avand nivelul de civilizatie si educatie redus,clar ca nu poate evolua,iar mentalitatea ramane una barbara,destructiva cu tendinta de a fi in permanent conflct.nigeria este in primele zece tari din lume la productia de petrol,iar in 2016 cam 60% din populatia nigeriei traieste fara curent electric.nivelul de coruptie al guvernelor africane,este cel mai ridicat si va ramane asa pe veci.sunt peste 20 de milioane de nigerieni analfabeti iar somajul este peste 25%.sunt multe organizatii internationale,care trimit ajutoare in bani si mancare tarilor africane,dar aceste ajutoare nu ajung la populatie.ele sunt gestionate de gruparile rebele sponsorizate de multi polticieni.sa ne uitam in urma ce faceau europenii prin 1453.columb descoperea america,iar africanii tot in triburi erau organizati,si asa sunt si acum.nu exista in nigeria politician sa fie condamnat la inchisoare,la fel si in india.colegi din india ma intrebau cum este posibil ca fost prim ministru(adrian nastase) sa fie in inchisoare.in india,africa asa ceva nu exista.problema saraciei in africa poate fi rezolvata numai de Guvern.atat timp cat guvernul nu are interes ca cetatenii sa prospere,si tara va ramane subdezvoltata.in romania anual se produc 24 de milioane de kw,in nigeria se produc cu 60% mai putin la o populatie de peste 180 de milioane.din 1999 pana in 2016 nici un guvern nigerian nu a reusit sa creasca capacitatea de productie cu mai mult de 100 MW.interesant e ca pana in 2015 in nigeria fie ca aveai curent electric sau nu, plateai obligatoriu lunar cam 15 euro.neavand rafinarii, nigeria se confrunta de cateva ori pe an cu lipsa de combustibil.ani de zile guvernul a subventionat benzina si motorina,iar toate statiile de benzina au pus pretul pe care l-au vrut ei.exemplu, un litru de benzina costa oficial pana in martie 2016,86 Naira in moneda locala.la pompa insa pretul era 125 Naira.un dolar este 370 de Naira.de mai bine de 5 ani organizatie terorist Boko Haram nu poate fi distrusa de guvernul nigerian.aceasta organizatie,rapeste si omoara oameni nevinovati,doar pentru ca vor sa separe nigeria in doua.una sa fie kalifat si sa se instaureze legea sharia,adica toate femeile imbracate in ninja. primul presesinte democrat al nigeriei,dupa terminarea mandatului,a fost gasit cu 16 milioane de dolari transferati in conturi din banci europene.acum omul a ramas senator,fara a fi condamnat pentru cea mai mica infractiune.in 2016,ministrul muncii si pensiei in nigeria,transfera din contul de pensii in contul personal,un milion de dolari.femeia a recunoscut,a returnat o parte din bani,dar tot in functie a ramas.si as putea scrie muult.deci coruptia din romania e la nivel de incepator,in comparatie cu africa.o conexiune la internet,fibra optica,te costa lunar 240,unde in romania la RDS platim 30 de lei.kenya,etiopia primesc mii de tone de orez,faina si alte produse alimentare.toate aceastea sunt revandute de catre mafia locala la suprapret.deci primesc ajutor gratuit,pentru ca apoi acel ajutor sa fie vandut.clar ca vina nu este a europenilor,in ceea ce priveste saracia africii,si dupa cum bine stim totul tine de guverne si policieni.sunt mandru ca sunt roman,avem o tara muuult mai civilizata fata de toata africa,india si multe tari arabe si asiatice.iar o tara se dezvolta in functie de cei care o conduc.dar asa sunt popoarele latine,plangacioase,asta pentru ca zona de confort e inca acolo.in siria,zona de confort a disparut de mult si se plang pe buna dreptate.

  • daniela spune:

   Sunt total de acord, educatia le lipseste africanilor. Faptul ca tu te duci la banca si pui un euro intr-un anumit cont nu dovedeste ca acel euro a ajuns la amaratul de african. Africanilor le trebuie lideri deschisi la minte nu condusi de regina sau mai stiu eu cine din umbra. Toate ONG-urile vin in Africa sa faca bani nu sa ajute. Faptul ca unii au si altii nu au nu foloseste la nimic. Degeaba impart eu paine cu colegii mei africani, dupa ce plec eu, cine le mai da??? Nu credeti ca trebuie sa isi procure singuri??? Mai bine i-as invata cum sa dramuiasca putinul care il au, mai bine i-as invata cum sa isi spele lucrurile fara sa creada ca cel mai scump detergent e si cel mai bun de pe piata, mai bine i-as invata cum sa isi gataeasca din 2 ingrediente o mancare buna, nu sa le arunce ca nu au gust.

   • adi spune:

    salut,din pacate milioane de africani nu au nimic.prin nimic ma refer la faptul ca nici macar un adapost.milioane de copii africani nu au purtat incaltaminte in viata lor.guvernele sunt atat de corupte incat,nu ii intereseaza deloc cu ce se descurca populatia.pentru ai invata pe africani sa faca ceva pozitiv,trebuie ca acel cineva sa existe si sa aiba interes.din martie 2016,datorita faptului ca reteau de gaze care alimenta centralele de producere a curentului electric a fost distrusa,nigeria este in intuneric.capacitatea energetica a romaniei este de 50.000 megawati,iar a nigeriei a scazut la 3.000 megawati,la o populatie de 181 milioane locuitori.la supermarket in nigeria un kilogram de portocale import costa 27 de lei,in timp ce in romania un kilogram de portocale import costa cam 2.5 lei.cum poti educa 20 de milioane de analfabeti cat are nigeria.asta nu inseamna ca acesti analfabeti bat la usile scolilor.din contra nu le place,si asta e adevarul despre africani-LENEA.in africa este invers fata de cum este in europa.cumparam de la supermarket pentru ca este cel mai ieftin.in africa,doar bogatii cumpara de la supermarket.sunt milioane de africani care nu au intrat niciodata intr-un supermarket.daca in romania,orice somer beneficiaza de cursuri gratuite,in africa asftel de programe nu exista.cand te imbolnavesti daca nu ai bani de spital si esti in situatie grava,familia te duce la cimitir.asta o spune din ce am vazut si nu din ce am auzit.in schimb opulenta africanilor este cu mult peste cea a romanilor.anul trecut un milionar nigerian si-a maritat fiica.aeroportul din nigeria nu a mai avut loc un sa primeasca atat de multe avioane particulare.saracia ca peste tot in lume se combate printr-o singura metoda si anume crearea de locuri de munca.un exemplu de mentalitate nigeriana.ma aflam la cumparaturi intr-un magazin local,si o batrana in fata mea nu avea suficienti bani sa plateasca.mai aveam nevoie cam de 1 leu.nici un nigerian nu s-a oferit sa o ajute.i-am platit restul de bani,iar batrana a fost total surprinsa ca un alb ajuta un african.la nivel global 600 de milioane de africani traiesc fara curent electric.si asa va ramane pe vecie.

 3. Ana-Maria S spune:

  Perfecta analiza ta Claudiu Balan in ceea ce priveste lumea saracilor din care ti-am scos din text, citatul cel mai reprezentativ: „Săracii mor de foame pentru că noi oamenii nu le dăm de mâncare și nu-i ajutăm, iar necazurile vin asupra lumii pentru că doar prin suferință oamenii se trezesc la realitate și ies din egoism.

  Pământurile rodesc anual îndestul pentru toți, hamberele sunt mereu pline… dar lăcomia noastră duce la foametea altora.” – Mare adevar scrii frate drag! (AMS)

 4. ioio spune:

  ce vrei tu , sa apara Dumnezeu insusi si sa le ia de la mafioti sa dea la nevinovati sa le bage in gura direct si sa isi arate muschii din cand in cand, sa spuna eu sunt Dumnezeu si faceti cum poruncesc eu ca imi arat muschii cu voi? ? in ce zona traiesti Ferentari rahova unde toate se rezolva aratnd muschii?Dumnezeu nu forteaza pe nimeni, cine il cheama va primi ajutor, nu vine sa isi arate muschii sa zica stop cadru ca vin eu Dumnezeu si voi incremeniti toti de frica , pt ca tai si spanzur fulger si dau cu voi de pamant! in acest caz il vom privy pe Dumnezeu ca pe conumistii totalitari

 5. ioio spune:

  Problema e ca Dumnezeu vrea ca si bogatii lumii sa se intoarca la credinta, .Copii astia din Africa sunt ca musca de pe caciula bogatilor ,le arata ca trebuie sa imparta si cu altii din averile lor! Daca ajunge si la ei credinta, am vazut la Trinitas sunt zone in Africa unde a ajuns Evanghelia si s-au facut centre de ajutorare cam cum sunt si la noi in Romania tot prin Patriarhie pentru batrani, azil, facut din banii Patriarhiei si ai misionarilor! deci Dumnezeu chiar ajuta cand e bunavointa, rugaciune comuna.

 6. ioio spune:

  Si mai e o problema: daca Africa are resurse , bogatii subterane, apar marile puteri -vanatorii de comori si ii saracesc ii indatoreaza folosindu-se de guvernul lor corrupt si le iau tot !ghinionul lor ca Dumnezeu le-a dat resurse minerale diamante in subteran sunt foarte tentante pt altii!

 7. Marina spune:

  De cateva luni familia mea doneaza o suma de bani pentru ca cinci copii din Kenya sa poata sa aiba parte de educatie si mancare. Sper cu ajutorul lui Dumnezeu sa putem face acest lucru pana cand vor deveni majori si vor putea sa se intretina singuri. Suntem mai multe familii care facem acest lucru. Stiu sigur ca banii ajung unde trebuie deoarece persoanele implicate sunt crestine si s-au implicat trup si suflet in ajutorarea si educarea acelor copii, dar si a parintilor lor .

  • Ioan spune:

   Salutare. Imi poti spune cum ai ajuns sa faci o astfel de binefacere ? Prin ce canale si surse ? M-ar interesa si pe mine… Multumesc !

 8. ioan spune:

  Foarte frumos articolul foarte frumos. Felicitari!!

 9. Ioan spune:

  Un articol excelent !!

 10. Emil spune:

  Impresionant articol!Dar să nu uităm de ce sunt în stare,unii emigranţi care ajung în occident:li se dă job bine plătit,educaţie,condiţii mult mai bune ca în locurile de unde au venit,şi ei răspund că se aruncă în aer prin mulţimi.Zero recunoştinţă.În 38-39 când era invadată Polonia,refugiaţii polonezi sosiţi în România,spun bătrânii că au fost foarte recunoscători.

 11. Celia Rizescu spune:

  Intr-o lume cuprinsa de foamete, saracie, mizerie, malarie si HIV, o lume infricosatoare si ignorata de tarile civilizate si bogate, copiii Africii Subsahariene traiesc in cel mai negru cosmar, abandonti pe strazi, fara oportunitati, intr-o lume cuprinsa de conflicte tribale si rasism. Acesti copii pot fi salvati daca fiecare dintre noi am da din putinul nostru. A fi uman inseamna a-ti ajuta semenul. SA DAM O SANSA CELOR MAI SARACI COPII AI LUMII : SANSA LA VIATA !

 12. Vio spune:

  Nimeni nu spune ca aproape toti sint vrajitori…
  Lipsa de credinta aduce nenorociri
  Trebuie educati sa devina crestini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.