Fiți harnici ca albinele și sârguitoare ca furnicele, nu fiți muște, nu fiți trântori!!!

Există trei profesii care sînt considerate sfinte: păstorii, grădinarii și dulgherii. Dar celelalte? Casierii, șoferii de cursă lungă, surorile medicale, electricienii și tot soiul de programatori? Croitorii, șoferii de maxi-taxi? Toate sînt bune. Orice lucru este de cinste și sfînt. Omul trebuie să se sîrguiască numaidecît! E păcat să mănînci pîine fără sîrguință! Sîrguința este baza care permite omului să trăiască cinstit și să privească deschis la lumea înconjurătoare. Dacă sîrguința este răspîndită în popor, atunci acesta devine de neînvins și imposibil de distrus. Și dimpotrivă, atunci cînd oamenii se deprind să trăiască pe spatele altcuiva și se dezvață să muncească cu mîinile lor pentru binele lor- uită cum se coase un nasture, cum se vopsește un perete, cum se repară uneltele de pe lîngă casă, atunci astfel de oameni sînt pe cale de dispariție. Și nici nu este vreun regret, pentru că oricum se vor preface în mucegai. Omul se aseamănă foarte mult cu copacul care dacă nu dă rod, se taie și se aruncă în foc.

Dacă vreți să trăiți veșnic, aveți credință în Dumnezeu. Dacă vreți să trăiți nezdruncinați, fără să vă temeți de ceva sau cineva – învățați-vă copiii să iubească munca. Puneți-i de mici să se sîrguiască. Dacă a luat masa, să-și ducă farfuria și să o spele, și pe a sa, și pe a mamei sau a tatălui. S-a ridicat din pat- să aranjeze după el așternutul. S-a spălat în baie-să șteargă după el, ca atunci cînd cineva va vrea să intre să-i fie plăcut, dar să nu înceapă a stringe dupa altul.S-a dezbrăcat- să-și aranjeze frumos hainuțele pe umeraș. Încă de la vîrsta de 7 ani poate să își spele singur ciorăpeii sau lenjeria, pentru ca și mamei să-i fie mai ușor. Cu toate acestea trebuie deprins copilul încă din copilărie. Dacă l-ați învățat, atunci socotiți că i-ați dat deprinderi de viață, astfel încît el nu se va pierde oriunde ar fi. Leneșul se va pierde, și veți plînge mai apoi, pentru că singur vă veți simți mai pierdut. Dacă omul nu va deprinde munca, atunci vom fi nevoiți să ne transformăm în niște sponsori ai unor trîntori. Multe mame și tați devin astfel de sponsori pentru copiii lor maturi, care au crescut pînă la 40-50 de ani, fie că s-au căsătorit sau nu, căsătoria s-a destrămat, căci cine va vrea să trăiască cu un leneș care nu face nimic? Aceștia vor locui mai apoi cu părinții lor care vor fi deja în vîrstă. Iar pensia acelui bătrînel sau bătrînică poate fi unica sursă de existență, de care va profita un leneș, care nu a deprins munca. Mai apoi poate fi prea tîrziu: mama va plînge, va merge la biserică, va scrie slujbe, dar acestea nu vor ajuta, pentru că dacă copilul nu a fost învățat să răspundă pentru cuvintele sale, să-i respecte pe cei mai în vîrstă și să-și cîștige singur existența încă de la o vîrstă fragedă, atunci la ai săi 30-40 de ani, nu mai îndrepți nimic. Leneșul așa și va rămîne-leneș, iar părinții acestuia așa și îl vor întreține pe acest ins pe care l-au crescut cu mîinile lor.

De aceea, prieteni, omul harnic, muncitor și cinstit este podoaba lumii, iar leneșul, care viețuiește din contul altora este ca o tumoare. În jurul nostru trebuie să facem ca totul să radieze, să strălucească de curățenie. Iată aici o casă frumos vopsită, iar alături o alta care abia se mai ține, neîngrijită, murdară. Îndată se vede cine și unde trăiește.

Astfel trebuie să fie fiecare om în parte, așa trebuie să fie toată țara- harnică, muncitoare, activă, pentru ca în jurul nostru să făurim un mic rai. Ai lucrat? mai citește, te-ai odihnit- mai roagă-te, apoi iarăși mai lucrează, și iarăși roagă-te.

Domnul iubește pe cei harnici, Dumnezeu îi binecuvintează pe cei ce se trudesc, Dumnezeu sărută aceste bătături și pe acești oameni, care nu stau locului, dar sînt mereu ocupați cu lucruri folositoare. Ca o albină, ca o furnică trebuie să fie omul. Du-te leneșule, de privește la albină…nu are nici șef, nici cine să-i spună ce să facă, dar roadele ei sînt dulci atît pentru bogat cît și pentru sărman. Privește leneșule la furnică, și vezi nimeni nu-i poruncește ce să facă, dar cum își dobîndește pîinea sa…

Așadar, fiți harnici ca albinele și sîrguitoare ca furnicele, nu fiți muște, nu fiți trîntori!!!

Traducere Olga Armaş

Surse: pravoslavie.ru, altarulcredintei.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.