Foametea din Basarabia 1946-1947 (film documentar)

Este binecunoscut faptul, ca foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor si actiunilor regimului sovietic.

Oricat s-a straduit istoriografia comunista sa dea vina pe o consecinta a fascismului si a „secetei din 1945 – 1946”, n-a izbutit sa justifice politica antinationala si antiumana a regimului stalinist in asa numita Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca.

„Toti au murit”!

In 1947, cand de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depasit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33,2 la suta, a uleiului – cu 39,5, a carnii – cu 32,5, a conservelor – cu 101,9 procente. Acest lucru il aflam din sursa oficiala – gazeta „Moldova Socialista” din 28 ianuarie 1947. Este evident, ca aceste produse alimentare  proveneau din productia sechestrata de la tarani si se exporta in URSS in timp ce producatorii din Moldova mureau de foame.

Cu regret, ceea ce vreau sa va prezint depaseste cu usurinta orice film de groaza. Anul 1947. Canibalism in socialism. La dispozitia cititorului punem cateva documente extrase dintr-un dosar al Procuraturii RSSM din acel an. Toate documentele  acestui dosar poarta mentiunea: SECRET si STRICT SECRET (sursa: Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).

Canibalismul in RSSM  era un secret de stat. Era categoric interzis de a vorbi sau scrie despre cruzimea NKVD-istilor si a activistilor sovietici care luau toate rezervele de hrana ale bastinasilor, maturandu-le podurile…Nu veti gasi nici o gazeta sau revista sovietica din acei ani , in care sa se mentioneze, cel putin statistic cazurile multiple de canibalism. Secretul de stat era pastrat cu strictete. Nu voi face un comentariu pentru documentele care le pun la dispozitia Dvs., stimati cititori, subiectul fiind prea pe intelesul fiecaruia si sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de cele ce veti citi mai jos.

Deportati

Este destul de dificil de vorbit despre canibalism. Cu atat mai mult despre canibalism in Basarabia, in estul Europei. Nu in Africa si nici in Amazonia, ci la Chisinau, Orhei, Balti, Cahul etc. E foarte greu de imaginat ca in aceasta provincie romaneasca (lasata rusilor in 1940 fara nici un foc de arma, reintoarsa de Maresalul Ion Antonescu pentru o scurta perioada din 1941 pana in 1944 si reocupata de sovietici in acelasi an), existau case „sigilate”, pe ele fiind afisata inscriptia „Toti au murit”. E foarte greu de imaginat ca in aceasta parte a Moldovei copiii erau vanati pe strazi, adusi in case, omorati si mancati…

Sursa: historia.ro

Urmariti mai jos un film documentar realizat de Fundatia Sfintii Inchisorilor. SA NU NE RAZBUNATI! Marturi despre suferintele romanilor din Basarabia.

httpv://youtu.be/XTjO_GzP-vs

loading...

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

 1. petrus spune:

  Doamne cat au suferit acesti oameni,adevarati mucenici fara voie
  pacat ca nu pot urmari documentaru…din lipsa de trafic.
  sa se roage pt.noi cei care infometam de fapte bune.

 2. WF Ritziu spune:

  Russian atoricities in Bessarabia 1947

 3. Georgiana spune:

  Daa, mare drama, fereasca Dumnezeu sa mai treaca cineva prin asa ceva!

 4. Metatron spune:

  Si in Ukraina a fost la fel, le-a luat stalin granele si bietii oameni au ajuns sa se canibalizeze intre ei, cred ca sunt oamenii care habar nu au e firul lucrurilor al acestei lumi, sunt oameni care habar nu au ca daca nu s-ar mai transporta alimente in magazine pe o perioada scurta de timp , ar duce la anarhie si in lantz la revolutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.