NICOLAE STEINHARDT – Infernul unui om fericit (film documentar)

Pr. Steinhardt

„Exista pentru mine trei posibilitati: sa ma aresteze, sa nu ma aresteze, sa ma chinuie asa pana voi inebuni cu anchetele. Ma acuza ca sunt dusman. Vor numele dactilografei. Cu batutul la masina am intrat in niste incurcaturi nemaipomenite. N-am vrut sa fac rau nimanui.  Cam banuiesc eu cine m-a denuntat. Ce sa fac? sunt un pacatos! N-am sa mai pot lucra, o sa-mi ia pensia, o sa ma dea afara din casa. Cine stie? Poate ca nu ma aresteaza, dar poate imi iau pensia si casa. Raman pe drumuri, un nenorocit! Eu lucrez, dar sti cum este? Mi-au spus sa nu-mi schimb preocuparile si felul de a fi. Sa nu incetez a-mi vedea cunoscutii, prietenii, sa-mi duc viata la fel ca si pana acum. Dar sunt sigur ca ma urmaresc. Imi urmaresc telefonul, pasii, drumurile. Trebuie sa ne vedem foarte rar. Poate ma aresteaza chiar de sarbatori, sa ma pedepseasca in credinta, in Domnul. O sa ma rog mult de sfintele sarbatori, poate se indura Domnul de mine. Iti cer iertare, le cer iertare la toti! Nu, nu! Turnator n-am sa devin! Sa-mi ceara altceva, sa ma pedepseasca altfel. Ascult, am gresit, ascult, insa nu o pedeapsa prea mare. N-am dat-o decat la cativa oameni s-o citeasca.”

Aceasta ravasitoare, cutremuratoare destainuire nu este desprinsa dintr-o opera a lui Dostoievski, cum ar parea si cum au asemuit-o de altfel unii comentatori si nici dintr-o creatie literara a lui N. Steinhardt, ci din nota informatorului Arthur, din ziua de 3 aprilie 1973, privind efectul anchetei asupra lui Nicu Steinhardt.

Urmariti mai jos documentarul:

httpv://youtu.be/2nACLoYFbAU

loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. grigoras spune:

    Acesti oameni,dar ma refer cu precadere la prelati,au suferit cumplit in inchisorile comuniste ca si mucenicii lui Hristos in timpul lui Nero,Decius,necedand cu riscul de a-si pierde viata.Multi dintre ei au si murit!Pentru acesti adevarati eroi,respectul nostru consider ca nu este indeajuns.De aceea ma sidereaza balbaielile vulgare aruncate in Biserica lui Hristos,recte impotriva slujitorilor ei,de catre niste oameni care ar trebui sa cantareasca cu propria minte,nu lucruri extraordinare,ci numai daca ei ar fi putut fi asemenea acestora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.