Primii oameni modificați genetic. Experții americani monitorizează în secret 17 copii concepuți în eprubetă

TFDJJYI73888-kmUD-U1030127331690ebH-568x320@LaStampa.it

In anul 2001, autoritatile din Statele Unite au interzis folosirea unei tehnici noi de fertilizare in vitro, numita transfer citoplasmatic. Exista riscul unor efecte grave in urma conceperii unor copii modificati genetic, dar deja 30 de micuti din intreaga lume s-au nascut prin aceasta controversata metoda.

Acum, o clinica de fertilitate din New Jersey monitorizeaza in secret 17 dintre acesti copii, care au venit pe lume inainte de interzicerea procedurii. Expertii spera sa afle cat mai multe informatii despre efectele pe termen lung ale procedurii.

Transferul citoplasmatic presupune transferarea unei parti din ovulul unei femei in ovulul altei femei. Partea sanatoasa din ovulul femeii donator este folosita pentru a suplini partea nefunctionala din ovului mamei. Practic, din doua ovule se formeaza unul singur, iar copiul va avea doua mame si un tata.

Dupa ce ovulul va fi fecundat, embrionul va contine 99% din ADN-ul parintilor biologici, dar si ADN mitocondrial din ovului femeii donator.

Problema este ca un copil nascut astfel are mai mult ADN mitocrondrial decat este natural, acesta venind de la ambele femei.

Genele care sunt in plus vor fi asimilate in genomul copilului si apoi transmise mai departe urmasilor sai.

Deci, se poate spune ca savantii au modificat genomul uman prin aceasta metoda, alterand practic structura speciei noastre.

Primul copil care a fost conceput prin transfer citoplasmatic s-a nascut in 1997, in urma unui experiment realizat de clinica Saint Barnabas din New Jersey.

Copiii nascuti astfel nu au fost monitorizati pana acum, dar unul din ei a fost diagnosticat in 2002 cu o tulburare de comportament similara autismului.

De la inceputul acestui an, clinica din New Jersey, sub coordonarea medicului Serena Chen, a inceput sa urmareasca starea copiilor comceputi aici.

Transferul citoplasmatic este similar unei proceduri moderne, dezbatuta spre aprobare de Parlamentul din Marea Britanie. Tehnica aceasta se numeste donare mitocondriala si daca va fi aprobata va duce la nasterea copiilor care vor avea, din punct de vedere biologic, trei parinti.

Surse: Medical Daily, descopera.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.