ROZMARINUL – Planta care îmbunătăţește memoria

Fiecăruia dintre noi i se întâmplă să uite ceva. Ziua unui prieten, o programare la doctor, ca să nu mai vorbim de copiii noştri, care trebuie să reţină zilnic o serie de informaţii. Cum să faci faţă, fără să uiţi? Oamenii de ştiinţă au descoperit recent că rozmarinul ajută memoria. Iată cum funcţionează această plantă asupra creierului nostru.

În urma studiilor făcute, specialiştii au constatat că este suficient să miroşi rozmarinul şi memoria ta se poate îmbunătăţi chiar şi cu 75%.

Mai mult, uleiul esenţial de rozmarin ne poate ajuta să ne amintim evenimente din trecut şi să nu uităm sarcinile pe care le avem de îndeplinit zilnic.

Stopează enzimele asociate cu uitarea

Studiul făcut a scos în evidenţă faptul că îmbunătăţirea memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor, ceea ce i-a condus pe specialişti la concluzia că îmbunătăţirile ar putea fi provocate de o influenţă chimică.

De asemenea, şi viaţa celor care suferă de pierderi de memorie datorate vârstei înaintate poate fi îmbunătăţită. Se pare că unii compuşi din rozmarin stopează producţia anumitor enzime care blochează funcţionarea normală a creierului. Acest lucru ne ajută să fim mai alerţi şi să ne îmbunătăţim memoria pe termen lung.

Cum acţionează

În urma studiilor făcute s-a dovedit faptul că uleiul esenţial de rozmarin creşte cu 60-70% şansele ca aceia care îl miros să îşi amintească ce au de făcut în viitor.

Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul celor care au fost expuşi la mirosul de rozmarin nu numai că şi-au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucalyptol, un compus din uleiul esenţial de rozmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale.

Atenţie!

Uleiul de rozmarin poate cauza, în anumite situaţii, reacţii alergice. De aceea, trebuie utilizat numai cu prescripţie medicală.

Fiindcă uleiul este volatil în natură, poate provoca vomă şi spasme – deci, nu trebuie să fie consumat pe cale orală, de către femeile însărcinate sau care alăptează. Doza excesivă de ulei de rozmarin poate cauza un avort spontan sau poate afecta fătul.

Articol relatat de portalul libertatea.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.