Ştiai că eşti spionat prin webcam? Iată cum să te protejezi

laptop-webcam

Spionajul online a atins deja cote nebănuite, dar foarte mulţi utilizatori de calculatoare, laptopuri şi smartphone-uri încă nu conştientizează riscurile la care se expun. Hackerii şi serviciile secrete se axează mai nou pe obţinerea de imagini foto şi video prin webcam, chiar şi când acesta nici nu este folosit activ de către dumneavoastră.

În urmă cu câţiva ani, camera video (webcam) era de obicei un obiect de sine stătător care trebuia conectat manual la calculator. Acele vremuri au trecut. Acum webcamul este integrat în laptop sau smartphone. Astfel, hackerii au acces la imagini intime din viaţa privată. Toate acestea fără să aveţi măcar cea mai mică bănuială. Un studiu realizat de firma de securitate online Kaspersky, citat de revista germană Focus, a scos la iveală că aproape 30% dintre utilizatorii de calculatoare/laptopuri îşi acoperă camera video. Mai mult, 8% dintre utilizatorii de smartphone-uri fac acelaşi lucru, în speranţa că astfel vor scăpa de tentativele de spionaj.

Să acoperim camera?

Situaţia a devenit şi mai tensionată, după ce în 2013 un student la informatică din SUA a obţinut via webcam mai multe imagini nud cu femei şi le-a şantajat pe acestea, ameninţându-le că le va da publicităţii pe reţelele de socializare. “Problema este că webcam-ul nu semnalizează când este activ. În unele cazuri se aprinde un punct roşu când realizaţi imagini foto sau video, dar chiar şi acesta poate fi dezactivat de hackerii care încearcă să vă spioneze. Acoperirea camerei este o măsură eficientă, chiar dacă nu cea mai estetică”, explică un expert IT pentru Focus.

Măsuri elegante

El a enumerat şi câteva variante mai elegante. “În primul rând trebuie să activaţi o versiune cât mai nouă de scanner antivirus şi de firewall. Astfel puteţi să blocaţi atacurile hackerilor şi viruşilor cunoscuţi, iar accesul la camera web va fi restricţionat. În cazul viruşilor noi sau atacurilor de alt tip, metoda nu dă roade. În cazul camerelor cu USB ce se ataşează la un calculator, recomandarea este să detaşaţi imediat camera din momentul în care nu o mai folosiţi. Astfel, eliminaţi orice risc. La laptopurile şi smartphon-urile cu camera integrată, această măsură este imposibilă. În acest caz, vă recomandăm să apelaţi la hardware-manager. Puteţi să vă dezactivaţi camera web manual.

Ea va fi oprită şi riscul de spionaj este redus. În acest caz va trebui să vă reactivaţi camera manual de fiecare dată când doriţi să filmaţi sau să faceţi poze. În cazul smartphone-urilor există riscul de Selfie-Hype, existând o serie de aplicaţii care efectiv fură informaţii din telefonul dumneavoastră. Mai mult, la instalare chiar dumneavoastră le permiteţi să o facă. Recomandarea noastră este să folosiţi programul Camera Disabler/Locker pentru Android. El permite să închideţi camera printr-o simplă apăsare de buton. De fiecare dată însă când doriţi să comunicaţi cu prietenii, de exemplu via Skype, va trebui să reporniţi camera manual şi să nu uitaţi să o şi închideţi. Noile versiuni ale anumitor laptopuri vin cu o lentilă integrată prin care puteţi acoperi camera când nu o folosiţi”, explică expertul IT, pentru Focus.

Sursa : Jurnalul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.