‘Vrei să te însori? Du-te și vezi bunica.’ Nu părinţii, ci bunicii, asta este foarte important

În volumul ”Soț ideal, soție ideală”, Părintele Nicolae Tănase subliniază ideea că educația unui copil începe cu mult timp înainte ca acesta să se nască, implicând generații întregi în formarea sa. Potrivit învățăturilor sale, „Copilul trebuie să fie conceput cu vreo sută de ani înainte să fie conceput, dar aceasta înseamnă multă educație din familie și este o altă problemă.”

Citește și: Cum putem iubi pe cineva care ne face rău?

Această perspectivă arată că dezvoltarea unui copil nu depinde doar de educația primită de la părinți, ci și de valorile transmise prin generații. Mediul familial, starea părinților în timpul sarcinii și chiar influențele bunicilor și străbunicilor contribuie la formarea viitoarei personalități a copilului.

Părintele Nicolae Tănase evidențiază rolul determinant al zestrei spirituale și genetice pe care o primește fiecare copil: „Copilul vine pe lume cu zestrea pe care o sădești tu, cu starea pe care o ai în timpul sarcinii, cu atitudinea pe care o ai ca soț, apoi vine cu zestre de la bunicii lui, adică respectiv părinții voștri și chiar de la străbunicii lui, respectiv bunicii voștri.” Astfel, sănătatea morală și emoțională a familiei are un impact profund asupra viitorului copilului, modelându-i caracterul și destinul.

În acest sens, Părintele reamintește o înțelepciune populară profundă: „De aceea poporul nostru, în înțelepciunea lui, zice: ‘Vrei să te însori? Du-te și vezi bunica.’ Nu părinții, ci bunicii, asta este foarte important.” Această expresie arată că adevăratul test al alegerii unui partener de viață nu constă doar în calitățile individuale ale acestuia, ci și în moștenirea familială, în valorile și tradițiile transmise din generație în generație.

Citește și: Vedenia pustnicului Neofit din Athos: Diavolul vrea să pună căpăstru tuturor conducătorilor

Prin această perspectivă, Părintele Nicolae Tănase aduce în atenție responsabilitatea pe care o au părinții nu doar față de copiii lor, ci și față de generațiile viitoare. Educația și valorile insuflate de-a lungul timpului devin parte integrantă a zestrei spirituale a fiecărei familii, subliniind importanța unei continuități morale și culturale în societate.

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.