Care este cheia unei prietenii adevătate, care să dăinuie de la început până la sfârșit cu același respect, același dor, aceiași prețuire, valoare și încredere?

– „SPUNE DOMNUL HRISTOS UCENICILOR:
„EU V-AM ALES PE VOI UCENICI, EU V-AM ALES PE VOI PRIETENI, EU V-AM ALES PE VOI APOSTOLI”(Sf.Evanghelie).

– Care este cheia unei prietenii adevătate, care să dăinuie de la început până la sfârșit cu același respect, același dor, aceiași prețuire, valoare și încredere???

– Cheia este simplă dar greu de descuiat, SINCERITATEA ȘI OMENIA, stau la baza unei prietenii adevărate, aceste virtuți au părăsit pe mulți credincioși din lumea creștină.

– Trebuie știut ca esență duhovnicească, că prietenia în structura ei duhovnicească, este mai adâncă în valoarea ei spirituală decât frăția de sânge.

– Prietenia adevărată este o sensibilă lucrare de taină a sufletului curat și cinstit.

– Sunt oameni care îmbătrânesc și se respectă, se ajută, se prețuiesc, se simt bine sufletește până la adânci batrânețe, până la închiderea ochilor, la plecarea din lumea aceasta, sunt ca frații, sau uneori mai mult decât frații.

– Aceasta se datorează încrederii, dragostei, respectului și prețuirii reciproce.
– Cinstea sufletească și sinceritatea, este temelia încrederii într-o prietenie adevărată și duhovnicească.

– O poveste patericală adevărată.

– De multe ori satana strică prieteniile cele mari, are grijă el să se strecoare prin orice motivații urzite în războaiele lui nevăzute.

– Începând de la fleacuri, de la bani, de la lucruri mărunte, de la vorbe nechibzuite, de la intrigi de tot felul, etc.

– O prietenie trebuie să aibă în ea dorința sufletească curată, când ești prieten adevărat dorești doar binele prietenilor tăi.

– În momentul când eu țin la cineva sincer, rude, prieteni, amici, oricine ar fi, trebuie s-o fac dezinteresat și din inimă, cu gândul că Dumnezeu vede, știe și dă gânduri curate și la ceilalți precum sunt ale mele.

– Având încredere totală în prieteni fără să mă tem de ceva, făra speculații sau umbre de îndoială, aceasta conferă bună dispoziție și așezare sufletească, primită din odihna sufletească pe care o dai și tu altuia prin prietenia ta curată și sinceră.

– Când s-ar strecura îndoiala între prieteni, intervine neîncrederea și totul se destramă, rămân contradicțiile, reproșurile, vorbele grele care vor lăsa urme adânci și dușmănii nejustificate.

– Spune Domnul Hristos:
„Prin aceasta va cunoaşte lumea că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.”(Ioan 13:34, 35).

Părintele Calistrat Chifan

Invatatura

– "SPUNE DOMNUL HRISTOS UCENICILOR:"EU V-AM ALES PE VOI UCENICI, EU V-AM ALES PE VOI PRIETENI, EU V-AM ALES PE VOI APOSTOLI"(Sf.Evanghelie).- Care este cheia unei prietenii adevătate, care să dăinuie de la început până la sfârșit cu același respect, același dor, aceiași prețuire, valoare și încredere???- Cheia este simplă dar greu de descuiat, SINCERITATEA ȘI OMENIA, stau la baza unei prietenii adevărate, aceste virtuți au părăsit pe mulți credincioși din lumea creștină.- Trebuie știut ca esență duhovnicească, că prietenia în structura ei duhovnicească, este mai adâncă în valoarea ei spirituală decât frăția de sânge.- Prietenia adevărată este o sensibilă lucrare de taină a sufletului curat și cinstit.- Sunt oameni care îmbătrânesc și se respectă, se ajută, se prețuiesc, se simt bine sufletește până la adânci batrânețe, până la închiderea ochilor, la plecarea din lumea aceasta, sunt ca frații, sau uneori mai mult decât frații.- Aceasta se datorează încrederii, dragostei, respectului și prețuirii reciproce. – Cinstea sufletească și sinceritatea, este temelia încrederii într-o prietenie adevărată și duhovnicească.- O poveste patericală adevărată.- De multe ori satana strică prieteniile cele mari, are grijă el să se strecoare prin orice motivații urzite în războaiele lui nevăzute.- Începând de la fleacuri, de la bani, de la lucruri mărunte, de la vorbe nechibzuite, de la intrigi de tot felul, etc.- O prietenie trebuie să aibă în ea dorința sufletească curată, când ești prieten adevărat dorești doar binele prietenilor tăi.- În momentul când eu țin la cineva sincer, rude, prieteni, amici, oricine ar fi, trebuie s-o fac dezinteresat și din inimă, cu gândul că Dumnezeu vede, știe și dă gânduri curate și la ceilalți precum sunt ale mele.- Având încredere totală în prieteni fără să mă tem de ceva, făra speculații sau umbre de îndoială, aceasta conferă bună dispoziție și așezare sufletească, primită din odihna sufletească pe care o dai și tu altuia prin prietenia ta curată și sinceră.- Când s-ar strecura îndoiala între prieteni, intervine neîncrederea și totul se destramă, rămân contradicțiile, reproșurile, vorbele grele care vor lăsa urme adânci și dușmănii nejustificate.- Spune Domnul Hristos:"Prin aceasta va cunoaşte lumea că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii."(Ioan 13:34, 35).https://www.youtube.com/watch?v=qVR3QdZ5tgU&t=2452s

Publicată de Parintele Calistrat pe Sâmbătă, 20 iulie 2019

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.