ADEVĂRUL în cazul furtului moaştelor Sfântului Haralambie

credinciosi

Un grup de credincioși din Mesteacăn, Negrești-Oaș, Marghita, Cheți, Valea Seacă, Satu Mare și Batarci sunt alături de cei trei preoți din Negrești-Oaș, Mesteacăn și Aliceni – Marius Borhidan, Emanuel Oros și Daniel Popa – arestați zilele trecute în Grecia și acuzați că ar fi furat mâna Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire elenă.

În continuare vă redăm poziția grupului de credincioș care în cursul acestei dimineți (vineri, 9 octombrie) au bătut la ușa redacției ziarului Sătmăreanul:

„Ca o reactie la aparitia articolelor referitoare la preotii din Oas care au fost arestati in Grecia pentru ca ar fi furat mana Sf. Haralambie si pentru ca cei trei preoti impreuna cu alti doi romani se afla acum in arest la Kalavrita, deci nu pot sa comunice cu presa pentru a da explicatii, am decis sa va descriu pe scurt intamplarea exact asa cum mi-a fost povestita de doua persoane aflate la fata locului, cu care am reusit sa iau legatura, fiica mea fiind si ea printre pelerini:

Ajunsi la Manastirea Kalavrita – Mega Spileo, grupul a intrat in biserica, s-au inchinat la icoane si la Sfintele Moaste, au spus cate o rugaciune, dupa care au intrat in discutie cu Parintee Diacon care se afla in acel moment in biserica si care la un moment dat i-a invitat pe cei trei preoti in Sf. Altar pentru a le arata si a se inchina si la alte Sfinte Moaste, am inteles ca ale Sfantului Ciprian.

In timpul cat cei trei preoti se aflau in Sf. Altar, incercand sa se inteleaga cu Parintele Diacon pentru ca nu stiau nici unul limba greaca, un alt roman din grupul de pelerini a luat din racla mana Sfantului Haralambie si a iesit din biserica cu ea, insa a fost vazut de un alt pelerin roman care l-a oprit si care a incercat sa il convinga sa o duca inapoi. Intre timp insa, cei trei preoti romani, impreuna cu Parintele Diacon au iesit din altar si vazand ca Sf. Moaste disparusera, s-a creat agitatie in biserica si in afara bisericii, a aparut si staretul manastirii, iar cei doi tineri care aveau asupra lor mana Sf. Haralambie si-au dat seama ca nu mai au cum sa o duca inapoi fara sa fie vazuti, asa ca au incercat sa o ascunda si de aceea au aruncat-o intr-un sant.

A fost anuntata politia bineinteles, care a interogat pe toata lumea din autocar si pana la urma cei doi tineri au declarat politiei tot ce s-a intamplat.

In urma discutiilor intre Parintele Staret si politie, acesta a sustinut ca probabil ca preotii sunt complici la aceasta tentativa de furt pentru ca l-ar fi tinut de vorba pe diacon in timp ce Sf. Moaste ar fi fost furate. Acuzatia Parintelui Staret se datoreaza si faptului ca unul din cei doi tineri era imbracat cu o rasa preoteasca, acesta nefiind preot ci rasofor (frate de manastire) si de aceea s-a gandit ca si preotii sunt complici.

Preotii sunt toti trei din zona Oas, sunt prieteni de ani buni de zile, slujesc uneori impreuna, merg in pelerinaje impreuna, chiar in unele pelerinaje i-am insotit si eu. Pe Parintele Emanuel Oros il cunosc de 10 ani, pe ceilalti doi de vreo 8, am fost si eu cu ei in pelerinaje si sunt niste oameni minunati. Dintre cei care ii cunosc bine, nu cred ca exista cineva care ar putea sa vorbeasca urat de ei, totdeauna fiind gata sa ajute oamenii cu probleme si in nici un caz nu ar fi in stare sa fure si mai ales Sfinte Moaste. Nu inteleg cum se poate crede ca trei preoti care cunosc teologie, cunosc importanta Sfintelor Moaste, scrierile Sfintilor Parinti, ar putea incerca sa fure netam-nesam tocmai mana Sf. Haralambie. Cred ca sunt sute de oameni pe care Parintele Emanuel i-a ajutat si care ar putea sa bage mana in foc pentru el, unii din cei pe care ii cunosc fiind foarte revoltati de titlurile care apar in presa acum despre ei.

In tot acest timp, cei trei preoti nu au putut sa se inteleaga cu politia pentru ca nimeni din grup nu a vrut sa traduca si desi politia ar fi fost mai intelegatoare dat fiind faptul ca Sf Moaste au fost recuperate imediat, Parintele Staret a insistat sa faca plangere si a insistat ca va anunta personal Patriarhia Romana de ceea ce s-a intamplat.

Cei trei preoti si cei doi tineri au fost retinuti si acum se afla in arestul politiei din Kalavrita, urmand ca intr-una din zilele urmatoare cei trei preoti sa apara in fata unui judecator intr-o procedura de judecare rapida din cate am inteles, care va stabili ce se intampla cu ei, iar cei doi tineri urmeaza a fi cercetati in continuare de catre politie.

Consider ca aceste lamuriri sunt absolute necesare pentru ca altfel lumea va ramane cu impresia ca cei trei preoti sunt chiar hoti chiar daca ulterior se va dovedi ca nu au nici o legatura cu aceasta intamplare”.

cerdinciosi2

Luarea de poziție este semnată un număr mare de credincioș: Adrian Leuștean, Marcel Mureșan, Dumitru Mihali, Ramona Sas, Maria Bușe, Bianca Bușe, Viorica Holhoș, Meda Sajo, Daniel Doboș, Simona Doboș, Maria Bozga, Liviu Bozga, Floare Bozga, Crina Doboș, Mircea Vancea, Tiberiu Romocea, Florin Bușe, Sebi Tătar, Florica Tătar, Virgil Ursache, Ramona Ursache, Remus Ursache, Radu Vlad, Mariana Ianiga, Ioniță Mihali, Ionuț Mihali, Anamaria Mihali, Corina Costin, Maria Costin, Ștefania Costin, Adriana Stanciu, Radu Stanciu, Patric Stanciu, Alexandrina Mureșan, Stela Leuștean, Mircea Chiș, Rodica Chiș, Mădălin Chiș, George Chiș, Ioan Hrițuc, Stela Hrițuc, Raul Hrițuc, Sebastian Hrițuc, Ecaterina Hrițuc, Simion Ianiga, Nuțu Derina, Anca Florica Florea, Ioana Leordean, Florica Tătar, Mugurel Paul, Radu Vlad, Evelina Medvecz, Loredana Chira, Valentin Chira, Marinela Ștefăniță, Maria Farcaș, Nicolaie Farcaș, Cristinel Bărbos, Loredana Treitli, Maria Șofroniciu, Radu Stanciu, Patrick Stanciu, Adriana Stanciu, Corina Dragoș, Florin Dragoș, Anca Adelian, Liviu Ardelian, Alexandra Ilie Șofroniu, Firuța Bota, Ioan Bota, Teodora Boldan, Vasile Paul, Ludovica Paul, Liviu Leordean, Andrei Ștefăniță, Anca Luțaș, Vasile Corondan, Ioan Limoc, Maria Limoc, Laura Pop, Bogdan Pop, Maria Dragoș, Ileana Bîrla, Cristian Bârlea, Ciprian Popovici, Claudiu Popoviciși Marian Cosma. (Sursa – satmareanul.net)

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.