Patriarhul României a sfinţit catapeteasma bisericii din incinta Palatului Cotroceni

patriarhul-daniel-cotroceni-iohanis

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfințit astăzi, 07 octombrie 2015, catapeteasma Bisericii din incinta Palatului Cotroceni din Capitală în prezenţa Preşedintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis.

Evenimentul a avut loc cu prilejul sărbătoririi ocrotitorilor spirituali, Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, care sunt cinstiți astăzi în Biserica Ortodoxă Română.

În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfinţire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat importanța iconostasului în slujbele Bisericii, din care redăm un fragment (Cuvântul integral poate fi citit aici).

„Sfinţirea noului iconostas sau a noii catapetesme a bisericii Palatului Cotroceni, monument reprezentativ pentru cultura, spiritualitatea şi civilizaţia medievală românească, este un eveniment mare, sfânt şi binecuvântat, cu o semnificaţie spirituală şi o binecuvântare harică deosebită.

Memorial al istoriei mântuirii şi vedere profetică, anticipată, a Împărăţiei Cerurilor, iconostasul ortodox, numit şi catapeteasmă sau tâmplă, nu este un simplu perete despărţitor între altar şi naos, sau un element decorativ, artistic, ci are un profund sens liturgic şi teologic. Întreaga istorie a mântuirii lumii este rezumată în iconostas, care simbolizează venirea Împărăţiei lui Dumnezeu spre oameni, pentru ca oamenii să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.

Noua catapeteasmă a bisericii Palatului Cotroceni a fost realizată în detaliu, ea fiind o copie fidelă după catapeteasma originală, expusă în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României, atât în ceea ce priveşte suportul şi elementele decorative din lemn, cât şi pictarea icoanelor. Bogăţia ornamentelor şi frumuseţea detaliilor realizate în această dantelărie în lemn a dobândit prin aurire o strălucire de lumină lină, încadrând icoanele actuale, realizate, de asemenea, după imaginea vechilor icoane, într-un cadru maiestuos şi tainic, solemn şi profetic”, a subliniat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Preşedintelui României o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.

În continuare, Președintele României a mulțumit Preafericirii Sale pentru onoarea de a fi prezent în biserica Palatului Cotroceni.

„Astăzi este sărbătoare pentru biserica Palatului Cotroceni, iar prezenţa Preafericirii Voastre ne onorează și face să fie o mai mare sărbătoare. Vă mulţumesc pentru prezenţă, pentru această sfinţire care finalizează reconstrucţia acestei frumoase biserici din Palatul Cotroceni. Vă mulţumesc de asemenea în numele echipei mele şi nu greşesc dacă vă mulţumesc şi în numele credincioşilor care astăzi au venit aici în număr foarte mare”, a spus Excelenţa Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis.

La final, Patriarhul României a oferit mai multe distincţii. Preafericirea Sa a conferit Diploma Omagială Sfântul Ioan Gură de Aur cu medalie Elenei Murariu, pictorul catapetesmei, familiei Valentin şi Diana Herea, precum şi familiei Dr. Cătălin şi Monica Cârstoiu. Părintelui Arhimandrit Irineu Dogaru, parohul lăcaşului de cult, i-a dăruit mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române. La rândul său, Arhim. Irineu Dogaru a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah.

Slujba de sfinţire a fost precedată de Sfânta Liturghie care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Slujbe, Preasfinţia Sa a hirotonit întru Preot pe Diac. Cornel Enache, reporter la Radio TRINITAS, şi întru Diacon pe tânărul teolog Gheorghe Anghel, secretar la Agenţia de ştiri Basilica a Patriarhiei Române.

– See more at: http://basilica.ro/patriarhul-romaniei-a-sfintit-catapeteasma-bisericii-din-incinta-palatului-cotroceni-109850.html#sthash.T35hiey7.dpuf

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.