Bărbat paralizat, umilit de comisia de evaluarea a persoanelor cu handicap. Nu are dreptul la însoţitor, deşi nu poate nici să mânânce singur

Constantin Tătaru este purtat pe braţe de surorile sale

Un bărbat de 48 de ani, din comuna Bâlteni, care este paralizat de peste 20 de ani în urma unui accident de circulaţie, este pus pe drumuri în fiecare an Comisia de evaluare din Târgu Jiu, pentru constatarea evoluţiei stării de sănătate şi eliberarea unui nou certificat de handicap. Constantin Tătaru nu se poate mişca, iar boala lui este ireversibilă.

Comisia formată din specialişti consideră, totuşi, că ar putea avea loc o minune şi bărbatul se poarte vindeca, aşa că-l cheamă an de an pentru a-l vedea, deşi este purtat pe braţe de către surorile lui care se ocupă de îngrijirea bărbatului. Mai mult decât atât, Constantin Tătaru a primit ultimul certificat de handicap fără dreptul de a avea însoţitor, deşi nu este capabil să mânânce singur.

„Este o persoană cu un handicap foarte grav, survenit în urma unui accident de circulaţie. A avut afectată coloana vertebrală în zona cervicală. Nu poate să facă absolut nimic singur, nici să mănânce, nici să se întoarcă de pe o parte pe cealaltă în pat. De la gât în jos este paralizat. Diagnosticul care i s-a pus a fost de tetraplegie spastică. A fost aproape anual la evaluare. La ultima evaluarea care i s-a făcut a primit grad de handicap, dar fără asistent personal. Nu ştiu ce se evaluează, Ne chinuim cu el. Este foarte dificil, dar nu-l putem abandona pentru că este fratele nostru de care ne pasă“, a povestit Sabina Tătaru.

Un medic i-a recomandat să muncească

Şi ca toată situaţia să atingă limita absurdului, un medic neurolog din Rovinari l-a trimis la muncă. „Un medic neurolog din Rovinari a văzut că îşi mişcă puţin mâinile şi i-a spus că ar putea să muncească patru ore pe zi, când el este dependent de noi şi nici nu poate mânca. Trebuie să-l ajutăm mereu. El nu poate să prindă în mâini ceva, iar doamna doctor care l-a văzut l-a ameninţat că-i taie pensia“, a mai precizat sora lui.

Nu se poate întoarce de pe o parte pe alta

Constantin Tătaru povesteşte prin ce chinuri trece an de an când trebuie să vină la evaluare: „Nu pot să stau. Mă dor oasele. E o chestie aiurea să vin mereu la comisie. Să fiu pus mereu pe drumuri în situaţia mea. Mi-a spus să muncesc patru ore pe zi. Eu nu pot ţine nici măcar un pahar cu apă. Nu pot nici să mă întorc singur în pat“.

Cititi mai multe pe adevarul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.