ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului: BOR a fost o țintă pe nedrept! În duh am fost împreună cu cei ce suferă

ips andrei andreicut

Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a declarat pentru Vocea Transilvaniei că este nevoie de compasiune vizavi de familiile celor decedați în tragedia de la clubul Colectiv, din 30 octombrie.

ÎPS Andrei a precizat faptul că preoții și credincioșii din toate parohiile care țin de Mitropolie au fost îndemnați să doneze sânge și să adune bani pentru a fi donați acestei cauze. De aceea, Mitropolitul este de părere că Biserica Ortodoxă Română (BOR) a fost o țintă “pe nedrept” a declarațiilor răutăcioase care au circulat în ultimele zile, dar timpul “va aduce lămuriri” în acest caz.

“Trebuie să avem foarte multă dragoste și compasiune față de cei ce suferă, față de tinerii care sunt acum pe patul spitalului și față de părinții lor. Nimeni nu poate suferi cu aceeași intensitate cu care suferă o mamă sau un tată când își vede copilul nenorocit. Și atunci, cred că ar trebui să fie acest cuvânt de ordine – compasiune, solidaritate, comuniune cu toți cei ce sunt în suferință. Nici nu pot spune în cuvinte cât poate spune inima în asemenea situații. Lucrul acesta trebuie să îl facă toți creștinii din țară, toți oamenii din țară pentru că încercarea aceasta a fost fără precedent. Cel puțin, noi, de când suntem pe pământ, o asemenea catastrofă nu am mai văzut. Acesta ar trebui să fie cuvântul de ordine: iubire, compasiune, rugăciune, înțelegere”, a declarat ÎPS Andrei, pentru Vocea Transilvaniei.

Mitropolitul Clujului a precizat că preoții, dar și credincioșii care sunt apți din punct de vedere al sănătății să doneze sânge. De asemenea, se vor strânge și bani pentru această cauză.

“Va zice cineva că din punct de vedere pragmatic compasiunea, iubirea, comuniunea nu rezolvă mare lucru. Ba rezolvă pentru că de aici izvorăsc și atitudinile concrete: donarea de sânge și sprijin material de la cei ce au. De aceea, și noi am provocat printr-o circulară către toate parohiile să se facă o colectă de bani și, în același timp, i-am îndemnat pe toți preoții și credincioșii noștri să doneze sânge pentru cei ce sunt în suferință”, a adăugat Mitropolitul.

Cât despre acuzele îndreptate către BOR în ultimele zile, în mare parte pentru lipsa de reacție la cele întâmplate în București, ÎPS Andrei a declarat că niciodată nu se face suficient de mult și, spune acesta, BOR a fost acuzată pe nedrept.

“A fost o țintă pe nedrept. A fost doar un prilej de a se declanșa resentimentele unora care le acumulaseră de mai multă vreme împotriva bisericii. Eu cred că timpul îi va lămuri că totuși Biserica noastră Ortodoxă este biserica compasiunii, biserica iubirii, biserica altruismului, biserica comuniunii. Ne rugăm lui Dumnezeu ca și cei ce sunt acum foarte intrigați și nu sunt nici eleganți în modul în care își exprimă punctul de vedere se vor lămuri și ei că nu au avut dreptate. Niciodată nu facem suficient, trebuie să facem mult mai mult. În duh am fost împreună cu cei ce suferă. Întotdeauna noi știm din Sfânta Scriptură un lucru: Dumnezeu este iubire. Dar, în mod special, tragedii de modul acesta ne împing de la spate să punem în lucrare iubirea noastră ca să fim după asemănarea lui Dumnezeu”, a explicat Mitropolitul Clujului.

Întrebat cum ar fi procedat dacă o asemenea tragedie s-ar fi întâmplat la Cluj-Napoca, preasfințitul IPS Andrei a declarat că știe precis ce ar fi făcut în acest caz, dar preferă să nu dea detalii despre acest subiect în acest moment.

În seara zilei de 3 noiembrie, la 19,30, la în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, ÎPS Andrei oficiază o rugăciune de compasiune, dar și un parastas. De asemenea, va exista și un miting de doliu pentru cei trecuți în neființă. De asemenea, în 1 noiembrie, la slujba de duminica, s-au oficiat rugăciuni, atât pentru cei răniți, cât și un parastas pentru cei decedați în accidentul din clubul din capitală.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.