O biserica in stil maramuresean a rasarit intr-un orasel modern, de langa Torino. Italienii, impresionati de constructie

anv

Moment istoric pentru familiile de romani din Italia. Intr-un orasel de langa Torino si-a deschis portile prima biserica ortodoxa din peninsula, care a fost ridicata din temelii pe pamant italienesc.

Si nu este vorba de orice fel de biserica, ci de una din lemn, in stil maramuresan, asamblata din bucati de lemn care au fost cioplite de mesterii romani.

Slujba de sfintire a fost urmarita cu ochii in lacrimi de credinciosii romani si cu emotie de cativa oficiali italieni care au declarat ca… nu si-ar fi imaginat niciodata ca orasul lor sa gazduiasca vreodata o asemenea bijuterie.

Micuta biserica „Sfintii 40 de Mucenici de la Sevastia” a fost neincapatoare pentru credinciosii sositi sa asiste la slujba de sfintire, condusa de Preasfintitul Episcop Siluan.

La intrebarea cum de a rasarit o biserica de lemn, in stil pur maramuresean, in peisajul urban italian, are raspuns parintele Marius Floricu.

„Ideea mi-a venit demult, de la terminarea facultatii, acum 20 de ani”, a spus Marius Floricu, preot paroh Moncalieri.

Parintele a pus pe hartie planul pentru o biserica ortodoxa, pur romaneasca, si a mers cu el la arhitecti, la autoritatile italiene si la banci. Statul italian i-a dat terenul, iar in februarie anul acesta a fost pusa piatra de temelie. In martie au sosit primele camioane cu bucati de lemn cioplit de mesterii din Maramures. Fiecare roman a ajutat cum a putut la ridicarea lacasului.

„A durat noua luni… Ca nasterea unui prunc…”, a spus Marius Floricu.

O mana de ajutor au dat si arhitectii italieni, care au tinut legatura prin skype cu mesterii romani.

„A fost o provocare pentru noi, am invatat de la comunitatea romaneasca tehnica de imbinare a lemnului”, a spus Andrea Cavaliere, arhitectul bisericii.

Dorul de casa i-a coplesit pe cei care au vazut pentru prima data rezultatul trudei colective. Nici italienii nu au ramas indiferenti la frumusetea delicata a micii bisericute maramuresene.

„Nu ne gandeam ca poate fi asa frumoasa. Este fructul muncii unei comunitati splendide”, a spus Roberta Meo, primarul din Moncalieri.

De noua biserica se vor putea bucura cei aproape 3.000 de romani care traiesc in orasul Moncalierii si care pana acum mergeau la slujba tinuta de preotii ortodocsi in biserici catolice italiene.

Mai multe pe stirileprotv.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.